IBS – känslig tarm

Magproblemen ökar i Sverige, visar nya rapporter. Så många som sju av tio lider av återkommande besvär med magen och en av fem har ont i magen varje vecka, särskilt drabbade är unga kvinnor. De senaste decennierna har också inflammatoriska tarmsjukdomar som crohns sjukdom och ulcerös kolit ökat med 50 procent i Sverige.

Magbesvär och så kallad IBS, irritable bowl syndrome, är ett av de vanligaste folkhälsoproblemen idag. Man tror att mellan 15 och 20 procent av befolkningen i västvärlden har IBS och det inskränker livet för många. IBS är en förkortning av den engelska benämningen irritable bowel syndrome, och kallas ibland för känslig tarm på svenska. Typiska besvär vid IBS är magont, gaser, förstoppning och diarré. Ungefär 70 procent av de som drabbas av IBS är kvinnor och varför det är så, det vet vi inte ännu. En teori är att kvinnor blir mer påverkade av stress än män.

När magen reagerar på någonting så är det inte på grund av den senaste måltiden utan en eller flera måltider bakåt i tiden. Det är först när födan nått tjocktarmen som IBS ger sig till känna. Om du får problem efter att ha ätit frukost så beror det på vad du åt till middag eller lunch dagen innan. De flesta gör felet att de tittar på den senaste måltiden och tror att magen reagerat på vad de nyss åt och det är som sagt helt fel. Att analysera vad man inte tål är att rekommendera, att skriva upp vad man ätit under en vecka och hur magen reagerade efter varje måltid. På så sätt tar man reda på vilken mat man ev. inte tål.

En ny kostbehandling mot IBS, startade i Australien och går ut på att man utesluter kolhydrater som är dåligt absorberade och därför orsakar jäsning och gaser när de når tjocktarmen.

Inflammatoriska sjukdomar som ulcerös colit och chrons sjukdom, vid ulcerös colit har man en inflammation i slemhinnan i tjock- eller ändtarmen som gör att funktionen på tarmen försämras. Vid chrons sjukdom är det vanligast att ha en inflammerad tunntarm. De inflammatoriska sjukdomarna har liknande symtom som vid IBS men de kan också ge blod i avföringen, sämre näringsupptag och sjukdomarna kommer ofta i skov.

Om du har en inflammation i tunntarmen är det generellt bättre att äta en kost med lite fett och du bör undvika fiberrik mat och mjölkprodukter. Fet mat och starka kryddor är exempel på mat som kan ge ökade besvär. Det är också viktigt att skära ner på den inflammationsdrivande maten som socker, rött kött och gluten. Det finns en ökad risk att få bristsjukdomar om du äter en alltför ensidig kost och mindre mängd mat på grund av besvären. Exempel på bristsjukdom är järnbrist.

Att ha problem med magen är vanligare än man tror, och det är fortfarande ett tabubelagt ämne som gör att framförallt kvinnor känner sig oattraktiva och får dåligt självförtroende. Men det här med toalettbesöken som få vill prata om, hur ofta ska man egentligen gå?
Det varierar väldigt mycket, men man brukar säga att tarmen ska tömmas minst tre gånger i veckan. Blir det färre toalettbesök så klassas det som förstoppning och då bör man söka hjälp. Det bästa är om man går en gång om dagen. Och det kan vara när som helst. Det viktigaste är att gå när kroppen signalerar, även om man är på arbetet eller i skolan.

När magen mår bra mår vi oftast också bra. Probiotika, så kallade nyttiga bakterier, hjälper dig att hålla magen i balans och bidrar till ett bättre näringsupptag.

Zink är en viktig mineral för slemhinnorna och för en naturlig läkning, det är absolut en bra mineral att komplettera med vid känsliga slemhinnor. Zink och magnesium samt B-vitaminer förbrukas vid stress så tyvärr har många brist på dessa näringsämnen. För dålig matsmältning kan det vara en god idé att komplettera med matsmältningsenzymer till alla dina huvudmåltider och att du är noga med att tugga maten extra noga, att du sitter ner och äter i lugn och ro och gärna vilar lite efter maten. Du kan även komplettera din kost med mjölksyrade grönsaker eller probiotika (bra bakterier för tarmen).

Rekommendation är att du använder en probiotika som har ett brett spektrum av stammar, det vill säga som innehåller olika probiotiska stammar som kan hjälpa vid just dina besvär. Många av de billiga varianterna innehåller väldigt få stammar och lågt antal bakterier, och då ger de sällan särskilt bra effekt. Det är också bra att undvika probiotika i tablettform för att slippa bindningsmedel.

Pro-B-4 Yoghurt-Drink
Ett tips är att leta efter en probiotika som innehåller värdefulla stammar vid IBS, såsom L. case och L. reuteri som motverkar inflammation och L. salivarius som minskar uppblåsthet.

Råd för dig med känslig mage

Drick inte kallt
Undvik kall dryck – drick ljummen eller rumstempererad dryck.

Drick inte i samband med måltid
Drick 30 minuter före eller en timme efter du ätit

Lite och ofta
Ät små portioner och ät ofta

Undvik viss mat
De livsmedel som ger allra mest besvär är lök, vitlök, vete och råg

Välj rätt fibrer
Välj gärna så kallade lösliga fibrer som finns i exempelvis frukt och grönsaker. Lösliga fibrer kan lindra symtomen, medan så kallade olösliga fibrer kan ge dig mer besvär. Olösliga fibrer kommer framför allt från sädesslag och finns i fullkornsprodukter

Pröva probiotika
Det är livsmedel och produkter som innehåller bakteriekultur, i syfte att stärka tarmens bakterieflora.

Undvik viss dryck
Undvik för mycket kaffe, te, alkohol, socker samt kolsyra som kan ge problem

Välj rätt fett
Fett som till exempel oliver och olivolja jäser inte i tarmen. Vissa med IBS kan emellertid reagera på fett

Avslappnig
Stress och oro kan försämra symtomen.Lever du stressigt kanske du behöver göra fler förändringar i tillvaron än att ändra kosten. Försök att se över din vardag för att hitta vad som stressar och oroar dig.

Motion
Många upplever att de blir bättre av motion. Det finns inga bevis för att motion minskar symtomen vid IBS, men motion gör ofta att man mår bättre generellt.

Var uppmärksam på naturläkemedel
I en del naturläkemedel kan det finnas ämnen som retar tarmen och som kan ge diarré.

PM International

www.6414054.go4pm.com